liczba porcji: 4
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 500g wątróbki cielęcej
- cebula
- 20 małych, zamkniętych pieczarek
- łyżka masła
- 1/2 szklanki madery
- 1/2 szklanki esencjonalnego rosołu (nie z koncentratu bo popsuje smak)
- 2 łyżki oliwy
- mąka do oprószenia
- sól
- pieprz
Z wątróbki zdejmujemy cienką błonę, wykrawamy 4 równej grubości plastry, oprószamy mąką i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, zasmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, odsuwamy cebulę na bok, wrzucamy pieczarki i zasmażamy przez 2-3 min, łączymy z cebulą i zasmażamy razem, często mieszając, aż wyparuje z pieczarek sok. Całość odsuwamy na bok, wkładamy na patelnię 1/2 masła i smażymy plasterki wątróbki z obu stron, dodajemy pozostałe masło. Na zrumienioną wątróbkę nasuwamy zasmażoną cebulę z pieczarkami, oprószamy solą i, gdy trzeba, pieprzem. Całość polewamy maderą, spód podlewamy rosołem i, pod przykryciem, dusimy na niewielkim ogniu przez 5-6 min. Podajemy z młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem lub z ziemniaczanymi knedlami i zieloną sałatą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz