liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 4 dorodne jabłka (najlepiej antonówki lub szare renety)
- mały kieliszek rumu
- 4 łyżeczki miałkiego cukru lub cukru pudru
- smażona skórka pomarańczowa
- drobne, kruche ciasteczka lub biszkopciki szampanki
- bita śmietana
Obrane (bardzo cienko) ze skórki jabłka kroimy na połowę, wydrążamy gniazda nasienne, w ich miejsce sypiemy 1/2 łyżeczki cukru i układamy w szerokim rondlu. W miejsce, gdzie jest cukier, wlewamy łyżkę rumu, na wierzchu układamy porcję smażonej skórki pomarańczowej w taki sposób, by utworzył się zgrabny kopczyk, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150°C i zapiekamy przez 40-45 min. Zrumienione, aromatyczne połówki jabłek układamy na talerzykach, oddzielnie podajemy bitą śmietanę, kruche ciasteczka lub biszkopciki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz