liczba porcji: 6
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 bardzo cienkich plasterków cytryny, obficie otoczonych cukrem
- otarta skórka i sok z 2 dużych cytryn
- 500 ml śmietany kremowej
- zagęstnik do śmietany
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru pudru, otartą skórkę i cały sok wyciśnięty z owoców. Łączymy z pianą ubitą z białek wraz z pozostałym cukrem pudrem i przecedzonym sokiem z cytryny. Do kremu nie należy dodawać żelatyny, białko wspaniale usztywni i nada puszystości. Przygotowany krem rozkładamy w pucharkach, wstawiamy na kilka minut do lodówki. Przed podaniem przybieramy plasterkami otoczonej cukrem cytryny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz