liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 3 szklanki przebranych, dorodnych czarnych jagód
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu (waniliowy albo śmietankowy)
- 3 łyżki cukru
- szklanka czerwonego, półwytrawnego lub słodkiego wina
- małe bezy
Do 5 szklanek wody wsypujemy cukier, gdy się zagotuje, wlewamy rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną lub budyń, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny, i dopiero wówczas wrzucamy jagody (powinny się tylko przewrócić), wlewamy wino i zestawiamy zupę z ognia, by owoce nie popękały. Podajemy dobrze wychłodzoną, z ułożonymi na wierzchu małymi bezami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz