liczba porcji: 6
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 60 dag dorodnych, świeżych malin (waga po przebraniu owoców)
- galaretka malinowa
- szklanka cukru
- sok i skórka otarta z cytryny
- szklanka śmietany kremowej
- świeże listki melisy
Przebrane, wypłukane maliny przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gdy puszczą sok, dodajemy do nich szklankę wody mineralnej oraz sok i skórkę otartą z cytryny, trzymamy przez 10 min na średnim ogniu i od razu przecieramy przez gęste sito. Galaretkę mieszamy w 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaną dodajemy do gorącego syropu. Mieszamy tak długo, aż całość się rozpuści. Porcje rozlewamy do pucharków, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną, owocami i listkami melisy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz