liczba porcji: 6
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na gotowanie i wychłodzenie botwinki)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- pęczek świeżej botwinki
- świeży ogórek
- 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
- szklanka kwaśnej śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
- biały pieprz
- cukier
- sól
Dokładnie oczyszczoną, wymytą botwinkę kroimy w niewielkie kawałki, zalewamy gorącą wodą z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego, gotujemy pod przykryciem (w niewielkiej ilości wody), aż będzie miękka. Odstawiamy do wychłodzenia. Zsiadłe mleko lub kefir ubijamy ze śmietaną, do spienionych składników dodajemy koperek, rozdrobniony (wcześniej obrany ze skórki i pozbawiony pestek) ogórek, zimną botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała, lekko mieszamy i doprawiamy do smaku. Na talerzach rozkładamy połówki ugotowanych jajek, zalewamy chłodnikiem i od razu podajemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz