liczba porcji: 8
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 duże cytryny
- szklanka gęstej śmietany kremowej
- cebula
- czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- czubata łyżka utartego chrzanu
- sól
- cukier puder
Jajka dzielimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka. Z cytryn wyciskamy sok, uważając, by nie dostały się pestki. W salaterce ucieramy żółtka z sokiem na jednolitą masę, dodajemy (po łyżce) śmietanę, roztartą ze szczyptą soli cebulę, chrzan, przyprawy i zieleninę, składniki łączymy. Do przyprawionego sosu dodajemy drobno posiekane białka, raz jeszcze mieszamy i, gdy trzeba, doprawiamy. Gotowy sos owijamy w folię aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz