liczba porcji: 4
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
(proporcja: 4 części wątróbki - 1 część cebuli)
- 600g wątróbki
- 150g cebuli (waga po obraniu)
- oliwa i masło (pół na pół)
- szklanka esencjonalnego rosołu
- mleko do wymoczenia
- szczypta przyprawy ziołowej
- sól
- pieprz
Pozbawioną błon i żyłek wątróbkę kroimy w cienkie plastry (po 2 na porcję), moczymy w mleku. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, przekładamy do rondla z grubym dnem. Na patelni uzupełniamy tłuszcz i smażymy odsączone i obsuszone na papierowym ręczniku porcje wątróbki, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do rondla z cebulą, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy, naczynie szczelnie przykrywamy, całość dusimy na niewielkim ogniu przez 15 min. Gdy powstały sos będzie zbyt wodnisty, zagęszczamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami puree posypanymi zieleniną i z delikatną w smaku, sezonową surówką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz