liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na wychłodzenie kotletów)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- łyżka masła
- 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
- czubata łyżka tartej bułki
- jajko
- białko
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło, koncentrat. Składniki łączymy, dodajemy mięso, jajko, białko, koperek, przyprawy, całość wyrabiamy na niezbyt gęstą, jednolitą masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wstawiamy na godzinę do lodówki. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku, gdy się zrumienią - odrzucamy. Kotlety panierujemy w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką, smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią. Naczynie przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10-15 min. Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz