liczba porcji: 8
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 średniej wielkości korzenie chrzanu
- sok z połówki dużej cytryny
- łyżeczka cukru pudru
- szklanka słodkiej śmietany kremowej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól
Chrzan ucieramy na tarce z drobnymi otworami, przekładamy na gęste sito, parzymy wrzątkiem, odstawiamy do przechłodzenia. Z jajek wyjmujemy żółtka, rozcieramy z sokiem z cytryny na gładką masę, dodajemy śmietanę, chrzan, całość doprawiamy do smaku cukrem pudrem i solą. Owijamy w folię aluminiową, odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia, by składniki dokładnie się połączyły. Podajemy do pasztetu i zimnych mięs.
0 komentarze:
Prześlij komentarz