liczba porcji: 4
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- czubata łyżka posiekanych liści świeżego szczawiu (umytych, przebranych, pozbawionych łodyżek i grubej łodygi)
- duży pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypioru z cebulką
- 1 litr maślanki
- szklanka śmietany
- 200g białego, dobrze odciśniętego sera
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Szczypior wraz z cebulką drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie półplasterki. Maślankę lekko ubijamy ze śmietaną. Gdy się spieni, dodajemy szczaw, rzodkiewkę, szczypior z cebulką, koperek, przyprawy i przez chwilę lekko ubijamy, by składniki się połączyły. Na talerzach rozkładamy kostki sera, zalewamy chłodnikiem. Podajemy z młodymi ziemniakami polanymi tłuszczem i oprószonymi koperkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz