liczba porcji: 4
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 4 dorodne gruszki
- 4 dorodne śliwki węgierki
- łyżka drobno posiekanych daktyli
- 2 czubate łyżki cukru
- kawałek cienko okrojonej skórki z cytryny
Sos:
- szklanka pełnego mleka
- łyżka cukru
- łyżeczka masła
- czubata łyżeczka proszku budyniu (np. waniliowy)
- 2 łyżki zimnego mleka
Obrane gruszki kroimy wzdłuż na połowę, odrzucamy szypułki i gniazda nasienne. Do rondla wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cukier i skórkę z cytryny, zagotowujemy, dodajemy połówki gruszek i gotujemy na niewielkim ogniu, aż owoce będą szkliste (czas gotowania zależy od wielkości i gatunku). Wyjmujemy z syropu gorące, rozkładamy po 2 połówki na płaskich talerzykach, miejscem po gniazdach nasiennych do góry. Do wnętrza kładziemy łyżeczkę posiekanych daktyli, przykrywamy połówką śliwki, odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowujemy sos: w zimnym mleku rozprowadzamy budyń. Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy syrop, w którym gotowały się gruszki, masło, zalewamy wymieszaną z mlekiem budyniową mączką, dokładnie mieszamy i gotujemy całość na niewielkim ogniu przez 2 min, cały czas mieszając.
Przechłodzonym, letnim sosem zalewamy przygotowane owoce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz