liczba porcji: 8
czas przygotowania: 15 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- puszka brzoskwiń w syropie
- czubata łyżka cukru pudru
- 2 szklanki (może być nieco więcej) białego, deserowego lub półsłodkiego wina
- szklanka śmietany kremowej
- zagęstnik do śmietany
Brzoskwinie kroimy na cząstki (z każdej połówki robimy 6 cząstek), układamy w szklanej salaterce, posypujemy cukrem pudrem, zalewamy winem, owijamy szczelnie w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki, do wychłodzenia, nawet na 2 godz. Przed podaniem deseru ubijamy śmietanę wraz z zagęstnikiem, gdy dobrze zgęstnieje i nabierze puszystości, wlewamy bardzo powoli, cały czas ubijając, syrop z brzoskwiń. Śmietanę, zaraz po ubiciu, rozkładamy w sposób dekoracyjny na wierzchu salaterki z wychłodzonymi owocami. Deser przekładamy głęboką łyżką do szklanych pucharków. Oddzielnie możemy podać niewielkie porcje biszkoptowego ciasta lub małe biszkopciki szampanki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz