liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na gotowanie moreli)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 tabliczki twardej, gorzkiej lub deserowej czekolady
- 2 czubate łyżki rodzynek sułtańskich
- filiżanka suszonych moreli
- 1 litr mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 żółtka
Namoczone godzinę wcześniej suszone morele gotujemy w wodzie, w której się moczyły (powinny być miękkie, ale nierozgotowane). Rodzynki płuczemy w letniej wodzie, odsączamy na sicie. Mleko zagotowujemy z pokruszoną czekoladą. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, łączymy z gorącą, zestawioną z ognia zupą - cały czas ubijając, by żółtka dobrze się połączyły, a zupa była jednolita i gęsta. Dodajemy do zupy pokrojone w paseczki morele, odsączone rodzynki. Gdy zupa jest przeznaczona wyłącznie dla osób dorosłych, można dodać kieliszek dobrego alkoholu, np. winiaku lub rumu. Podajemy na gorąco, z ugotowanym na sypko ryżem lub schłodzoną, z małymi biszkoptami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz