liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 4 jędrne pomidory
- 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomidorów
- 2 szklanki śmietany
- świeży ogórek
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- kilka listków tymianku
- sól
- cukier
- biały pieprz
Obraną i posiekaną cebulkę przelewamy na sicie wrzątkiem, odstawiamy do wychłodzenia. Ogórek i pomidory, obrane ze skórki i pozbawione pestek, kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Do wazy wlewamy śmietanę i sok z pomidorów, lekko ubijamy. Gdy się spienią, dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku według własnych upodobań (w zależności od dodanych przypraw chłodnik może być łagodny lub pikantny) i umieszczamy na godzinę w chłodnym miejscu. Podajemy z młodymi ziemniakami polanymi skwarkami ze słoniny i oprószonymi koperkiem lub z połówkami jajek ugotowanymi na twardo.
0 komentarze:
Prześlij komentarz