liczba porcji: 6
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 3 duże banany (ważne aby były bardzo dojrzałe)
- 3 jajka
- 6 dużych łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 l śmietany kremowej
- płaski talerz ugotowanej na gęsto kaszy manny (warstwa kaszy nie powinna być wyższa niż centymetr)
- tłuszcz do wysmarowania formy
Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania rozkładamy połowę pokrojonych w półplasterki bananów, na nich pokrojoną w drobną kostkę kaszę mannę, na wierzchu pozostałe banany. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Gdy masa będzie gęsta i jednolita, dodajemy, cały czas ubijając, śmietanę, którą zalewamy przygotowane do zapiekania banany i kaszkę. Danie wstawiamy do nagrzanego do temp. 160-170°C piekarnika i zapiekamy przez ok. 30 min. Podajemy na gorąco.
0 komentarze:
Prześlij komentarz