liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 3 szklanki przebranych, dorodnych czarnych jagód
- czubata łyżeczka budyniu (waniliowy lub śmietankowy)
- szklanka gęstej śmietany
- 3 łyżki cukru
- sok z cytryny do smaku
Do 1 litra gorącej wody wsypujemy cukier, gdy się zagotuje, dodajemy jagody, gotujemy na średnim ogniu przez 4-5 min i od razu przecieramy przez bardzo gęste, perlonowe sito, by nie przedostały się do zupy pestki. W 3 łyżkach wody rozprowadzamy budyń, łączymy z gorącą zupą, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny. Zdejmujemy z ognia, gdy trzeba, lekko doprawiamy sokiem z cytryny, łączymy ze spienioną śmietaną. Ciepłą zupę podajemy z grubym makaronem, a zimną z pokruszonymi herbatnikami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz