liczba porcji: 6
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: drogie
Składniki:
- 6 kulek lodów waniliowych
- szklanka śmietany kremowej
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 dojrzałe banany
- butelka półsłodkiego szampana
- 2 kieliszki rumu (może być biały)
Rada: wszystkie składniki sorbetu powinny być dobrze schłodzone
Na niewielkim ogniu gotujemy śmietanę z cukrem pudrem i rozdrobnioną wanilią (wanilię można utłuc w moździerzu!), po 3 min zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Z zimnej śmietany odrzucamy wanilię (można przecedzić!), wlewamy do miksera, dodajemy rozdrobnione banany, lody, chwilę miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlewamy szampan i rum, ponownie miksujemy i natychmiast nalewamy do dobrze wychłodzonych, szklanych pucharków. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz