liczba porcji: 4
czas przygotowania: 40 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 400g wątróbki cielęcej
- 2 cebule
- 4-5 dorodnych kapeluszy świeżych borowików lub podgrzybków
- oliwa
- mąka do panierowania
- sól
- pieprz
Po usunięciu błon kroimy wątróbkę w cienkie plasterki, wkładamy na kilka minut do zimnego mleka. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojone w krążki cebule, gdy się zeszklą, przekładamy do rondla z grubym dnem. Na pozostałym tłuszczu (gdy trzeba, uzupełniamy) smażymy odsączone, oprószone mąką plasterki wątróbki, rumieniąc z obu stron. Przekładamy do rondla z cebulą, a na patelnię wkładamy drobno pokrojone kapelusze świeżych grzybów i, cały czas mieszając, podsmażamy (powinny się lekko zrumienić). Tak przygotowane grzyby przekładamy do rondla z cebulą i wątróbką, podlewamy niewielką ilością rosołu (może być z koncentratu) lub wodą, oprószamy delikatnie pieprzem i dusimy pod przykryciem nie dłużej niż przez 15 min, od czasu do czasu potrząsając rondlem, by potrawa nie przywarła do dna. Gdy powstały sos jest zbyt wodnisty, zaciągamy mąką ziemniaczaną, wymieszaną z minimalną ilością wody, zagotowujemy i ponownie przyprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz