liczba porcji: 8
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- szklanka gęstego majonezu
- 2 czubate łyżki migdałów
- świeży ogórek
- 2 łyżki keczupu
- płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny
- sól
- cukier puder
Migdały parzymy, obieramy z łupinek, bardzo drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Z obranego ze skórki ogórka usuwany pestki, drobno siekamy, wkładamy na sito, by stracił nadmiar soku. Majonez łączymy z migdałami, keczupem, koncentratem i, na końcu, z ogórkiem. Sos delikatnie przyprawiamy, by miał wyraźny, z wyczuwalną pomidorową nutą, smak. Przygotowujemy nie wcześniej niż 30 min przed podaniem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz