Sarnina w czerwonym sosie

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 90 min (oprócz czasu na moczenie mięsa w maślance)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 1 kg wymrożonej sarniny
- 4 szerokie, cienkie plasterki świeżej słoniny (10 dag)
- maślanka do zamarynowania

Sos:

- czubata łyżka mąki
- szklanka rosołu (może być z koncentratu)
- szklanka surowej galaretki porzeczkowej
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina

Sarninę, po umieszczeniu w kamiennym garnku, zalewamy maślanką na centymetr nad warstwą mięsa i trzymamy w chłodnym miejscu przez 2 dni, 2 razy dziennie przewracając na drugą stronę. Po wyjęciu myjemy mięso w letniej wodzie, obsuszamy, lekko oprószamy solą, trzymamy w chłodnym miejscu. W szerokim rondlu topimy plasterki słoniny, gdy się z obu stron zrumienią, wyjmujemy łyżką cedzakową. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy lekko wychłodzone mięso, rumienimy ze wszystkich stron, gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością rosołu i dusimy pod przykryciem przez ok. 40 min, miękkie wykładamy na półmisek. Do tłuszczu dodajemy mąkę, zasmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zrumieni, zasmażkę rozprowadzamy pozostałym rosołem, dodajemy galaretkę i wino, zagotowujemy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Przed podaniem kroimy mięso w zgrabne porcje, zalewamy częścią sosu. Pozostały sos podajemy w sosjerce.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne