liczba porcji: 2
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- szklanka mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- jajko
- 1/3 szklanki gęstego soku owocowego (np. malinowego, wiśniowego, porzeczkowego)
Na mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli gotujemy na gęsto kaszę mannę, odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszysty kogel-mogel. Oddzielnie ubijamy białko, z dodatkiem małej szczypty soli, na sztywną pianę. Wychłodzoną kaszkę ubijamy mikserem, gdy zacznie się robić puszysta, dodajemy, cały czas ubijając, żółtko utarte z cukrem, następnie, lejąc bardzo powoli, sok. Gdy składniki dobrze się połączą i lekko spienią, dodajemy pianę ubitą z białek i, mieszając drewnianą łyżką, łączymy z musem. Zaraz po przygotowaniu rozkładamy porcje do salaterek i podajemy. Deser można przybrać świeżymi owocami, najlepiej o smaku dobrze komponującym się z sokiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz