Mus pomarańczowy z poziomkami

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- szklanka mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- sól
- 2 łyżki cukru
- jajko
- sok i skórka otarta z pomarańczy
- szklanka świeżych poziomek

Do zimnego mleka dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru i kaszę mannę, mieszamy, stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy. Gotujemy, cały czas mieszając, aż kaszka będzie miękka. Odstawiamy do wychłodzenia. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Białko, z dodatkiem małej szczypty soli, ubijamy na gęstą pianę. Z pomarańczy ocieramy skórkę (łyżeczka!) i wyciskamy sok.
Zimną kaszkę ubijamy robotem, do lekko spulchnionej dodajemy utarte żółtko, skórkę z pomarańczy i, lejąc bardzo powoli, sok. Gdy składniki się połączą, łączymy masę, najlepiej mieszając drewnianą łyżką, z pianą i od razu rozkładamy w pucharkach. Wierzch posypujemy warstwą poziomek i natychmiast podajemy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne