liczba porcji: 4
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 3 czubate łyżki cukru
- duży cukier waniliowy
- sól
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- szklanka śmietany kremowej
- winogrona w ilości według upodobań
Mleko łączymy z wodą, sypiemy sól, cukier i cukier waniliowy, mieszamy, dodajemy kaszę mannę, stawiamy na ogniu i, cały czas mieszając, zagotowujemy. Gęstą kaszkę trzymamy na ogniu, często mieszając, aż będzie miękka, zdejmujemy z ognia, łączymy z otartą skórką i sokiem z cytryny, wylewamy na szeroki, płaski talerz i formujemy cienką warstwę. Im cieńsza, tym deser smaczniejszy. Odstawiamy do przechłodzenia. Z winogron odrzucamy pestki. Zimną kaszkę kroimy w drobną kostkę (1x1 cm) i układamy w szerokich pucharkach, na przemian z przygotowanymi winogronami (na wierzchu powinny być owoce). Przybieramy ubitą śmietaną i podajemy bez chłodzenia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz