liczba porcji: 6
czas przygotowania: 60 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 dorodne laski rabarbaru malinowego
- 1/2 szklanki cukru (gdy trzeba, nieco więcej)
- 2 goździki
- szklanka soku jabłkowego (może być z kartonika)
- szklanka kaszy manny
- sos jogurtowy
Do emaliowanego naczynia (ważne!) wlewamy 4 szklanki wody mineralnej, dodajemy cukier, goździki, mieszamy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę rabarbar, zagotowujemy. Jeżeli rabarbar jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę cukru i ponownie zagotowujemy. Na gotujący się rabarbar sypiemy, cały czas mieszając, kaszę mannę. Gdy zgęstnieje, zmniejszamy ogień i gotujemy nadal, do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy sok jabłkowy i, gdy trzeba, całość dosładzamy. Z ugotowanej kaszki odrzucamy goździki, rozlewamy gorącą do zwilżonych zimną wodą salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki!). Przed podaniem porcje wykładamy na płaskie talerzyki i polewamy spienionym sosem jogurtowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz